Dette bør du vite om å lade elbil hjemme

Er du en av de mange norske bilistene som lader elbilen hjemme, eller som ønsker å gjør det i fremtiden? Da er det greit å se på noen viktige punkter som man må ta hensyn til. Målet er at det skal være trygt, enkelt og praktisk å lade elbilen på hjemmebane.

Med en elbillader hjemme kan du selv bestemme når det passer best å lade, og du vil nemlig ha muligheten til å lade både raskere og sikrere enn om du lader med en tradisjonell stikkontakt. Når man lader elbilen fra en ladeboks bruker vi en spesiell elbilladekabel som er laget for å tåle høy belastning over tid, denne ladekabelen blir normalt levert sammen med bilen du kjøper. Du som kunde må da tenke på den faste installasjonen som tilhører eier eller bruker av anlegget, vi tenker da på ladestasjonen samt kablingen fra sikringsskapet og frem til ladestasjonen. Elbilladeren som installeres blir satt opp av en elektromontør som tilhører en registret el-virksomhet. Arkel Romerike i Rælingen har dyktige montører som har god erfaring med installasjon av elbillader.

Anbefalingen fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), er en Mode 3-lader med Type 2-kontakt. Vi anbefaler at ladeboksen fastmonteres på en egnet vegg eller søylen, som gir god sikkerhet og god fleksibilitet.

En smart elbillader gir deg spesielt to fordeler:

  • Effektstyring
  • Tidsstyring

Effektstyring lar deg kontrollere topper i strømforbruket hjemme. Et eksempel på det kan være når du kommer hjem om ettermiddagen og setter elbilen til opplading, middagen i ovnen og man setter kanskje på en klesvask i samme slengen: da vil man få ett høyt forbruk av strøm hjemme. Med effektstyring måler vi konstant totalt forbruk, og vi kan sørge for å lade bilen når det er ledig kapasitet eller når strømmen er billigst ila. dagen. Dette sørger for god selektivitet i anlegget og bidrar til at hovedsikringen ikke ryker.

Tidsstyring lar deg bestemme når ladingen av elbilen skal starte og avslutte. Det kan ved anledning være fordel å utsette ladningen av elbilen til ett senere tidspunkt på døgnet, f.eks. når forbruket i hjemme er redusert eller når strømprisene er lavere.

Typiske elbilladere vi kan levere er Easee Home, Defa, Wallbox, Zaptec, EO, folkeladeren, Ecolite mm.

Har du/dere planer om å legge opp elbil-lader hjemme? Vi kan bistå med rådføring og evt. møte for en befaring. Vi har mange års erfaring med installasjon av ladebokser for ladning av elbiler, vårt mål er at du skal føle en sikkerhet ved å velge oss som deres leverandør av elektriske tjenester. Dyktige elektroingeniører og montører vil bidra til gode og økonomiske løsninger.